Fotografera djur – en snabbguide

Att fotografera djur kan kanske vara det bästa som finns och många av oss har egna husdjur hemma. Det är något speciellt med att fotografera djur, de är liksom gulliga och snälla på samma gång. Om du har husdjur kan det vara roligt att ta familjeporträtt på dina lurviga vänner. Eftersom man inte kan säga till och lära ut till ett djur på samma sätt som man kan till en människa, får man ta till andra knep när du ska fotografera djur. Till att börja med är det bra om du bygger en liten hemmastudio. Hemmastudion kan bestå av en bakgrund (ett uppspänt lakan), starka lampor riktade mot lakanet och din kamera. Bilden blir allra bäst om du har en systemkamera, men det kan fungera även med en mobiltelefon.

När studion är iordningställd kan du välkomna dina modeller. Beroende vilket husdjur du har kan du behöva använda dig av olika knep. Om du exempelvis har en hund som är någorlunda väluppfostrad, kan det räcka med att du säger åt hunden att sitta still framför studion. Sedan pratar du lite med hunden för att få hundens fokus i kameralinsen. Till skillnad från en hund har en katt många fler ”ansikten” och kan se ut på fler sätt. Dock är katter oftast lite svårare att ha att göra med i en studio. Med en katt är det bäst att katten får gå omkring i studion och göra sig hemmastadd innan du börjar fotografera. När katten lugnat ner sig lite i de nya omgivningarna kan du försöka få katten att antingen ligga ner eller sitta. Ofta kan det vara enklare att sätta katten på en högre stol, då är det större chans att katten sitter kvar.

Fotografera djur i studio

När du ska fotografera djur som katter kan du behöva lite leksaker. Ha exempelvis en pinne med en fjäder på och vifta den vid kameralinsen. Då kommer förhoppningsvis katten att kolla in i kameran. När man ska fotografera djur vet man aldrig vad som kommer att hända och detta är ju en stor del av tjusningen. Efter att du har fotografera djur kan du redigera bilderna i ett program.

Fotografera djur kan du göra i ditt eget hem